Walliser Schwarznase
Stal 't VormerFoto'sHandgemaakt & Ecologisch
Walliser Schwarznase
Verzorging
ARR/ARR
Alpabtrieb
Te koop
Contact
Informatieformulier
Links
Alpabtrieb

In het Zwitserse kanton Wallis grazen de Walliser schwarznase ooien 's zomers geheel vrij in de alpenweides en ski-gebieden. De rammen en lammeren blijven beneden bij de fokker. In juni worden de ooien van alle schapenhouders van één dorp naar boven gebracht. Per dorp worden de dieren met één kleur gemerkt. Wekelijks gaat één van de schapenfokkers naar boven om te kijken of het goed gaat. Incidenteel heeft de wolf toegeslagen.

In de tweede helft van september worden de ooien opgehaald. De schapenhouders splitsen zich op en ieder zoekt een bepaald gebied af. Met brood worden de gevonden dieren naar de verzamelplaats (een omheind stuk terrein) gehoed. Omdat de schapen zich verspreid hebben over een groot gebied en in enkele kuddes zijn opgesplitst kost het enige tijd om ze te vinden en bijeen te brengen. Vermenging met Walliser schwarznases uit andere dorpen wordt voorkomen door de dieren met een andere kleur uit te sluiten van de verzamelplaats en weg te sturen.

Uiteindelijk worden alle dieren tezamen naar het dorp geleid. De schapen worden in het dorp per fokker verder opgesplitst. Het komt ook voor dat de schapen, begin september, op eigen houtje hun weg terugvinden naar het dorp. Bij terugkomst worden de beste dieren gewassen en opgesteld voor de Schafschau (Alpabtrieb). Vervolgens wordt er een groots feest (met jodel muziek, etc.) gegeven, worden alle schapen geschoren en samengebracht met de ram.
 
TIP: op youtube staat een documentaire aangaande Alpabtrieb, het ophalen van de schapen uit de bergen.   - Kopf und Kragen für tausend Schafe -
                                                                                      

                                                                             Stal 't Vormer
Stal 't VormerFoto'sHandgemaakt & Ecologisch