Walliser Schwarznase
Stal 't VormerFoto'sHandgemaakt & Ecologisch
Walliser Schwarznase
Verzorging
ARR/ARR
Alpabtrieb
Te koop
Contact
Informatieformulier
Links
Walliser Schwarznase

De Walliser Schwarznase (WSN) wordt voor het eerst in de vijftiende eeuw genoemd als een zwartneusschaap uit het Visperdal (in Wallis, Zwitserland). Er zijn nu WSN fokkers in elk dorp van het Visperdal. Elke tweede zaterdag van maart worden in Visp de in te zetten rammen gekeurd (zie Alpabtrieb). De ooien worden per dorp in het najaar gekeurd (zie ook Alpabtrieb). Op deze wijze wordt gefokt op de meest wenselijke eigenschappen. De rassen standaard is te bekijken op de website van de Zwiterse organisatie en op de website van de Vereniging van speciale schapenrassen (zie Links)

De WSN is een groot, gehard en sterk schaap met sterke poten/hoeven. 
Zowel de rammen als de ooien hebben gedraaide hoorns. De horens van de rammen zijn echter forser. Dit schaap kan zich goed handhaven in moeilijke omstandigheden en staat bekend om hun bijzondere karakter. Ze zijn namelijk rustig, nieuwsgierig, heel gemoedelijk en aanhankelijk. In ons land kun je vanwege dit karakter de WSN juist zien op kinder- en zorgboerderijen. Het zijn net 'teddyberen', tevens omdat ze zo aaibaar zijn. 
Dit schapenras is honkvast waardoor weinig afrastering nodig is. Binnen de kudde hebben de oudere ooien de leiding. Het zijn kudde-dieren die dicht bij elkaar blijven; een dier wat zich afzonderd verdient extra aandacht wat betreft z'n gezondheid. De ooien zijn na acht maanden vruchtbaar en kunnen vervolgens het gehele jaar door bronstig worden. De draagtijd is circa 147 dagen.(5 mnd-5dgn)

Onze volwassen dieren zijn opgenomen in het stamboek van de Vereniging van Speciale Schapenrassen (VSS). De herkomst van onze dieren ligt grotendeels bij fokker Burt van Ramshorst met Duitse en Zwitserse voorouders, maar inmiddels is het grootste deel van onze ooien eigen fok.
De meeste van onze dieren zijn voorzien van een VSS-puntenlijst, met een gemiddelde score van rond de 84-85 punten.
 

 

Deze dieren (in Wallis) zijn in bad geweest en klaar voor de keuring.                                                          Stal 't Vormer
Stal 't VormerFoto'sHandgemaakt & Ecologisch